Τυνησία, μια χώρα προς ανακάλυψη

Με 164.000 τ.χλμ. παραλία, έρημο, ελαιόδεντρα, σιτοκαλλιέργειες και στέπες η Τυνησία είναι ένας προορισμός για τουρισμό με ανεξάντλητο πλούτο που τώρα αρχίζει να ανακαλύπτεται. Πολύ κοντά στην Ιταλία και δίπλα στην απέραντη Σαχάρα αυτή η μικρή χώρα είναι ο τέλειος δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, μεταξύ ανατολής και δύσης. Η ιστορία της έχει κληροδοτήσει μια σύνθετη κληρονομιά, στην οποία από κοινού αναμιγνύονται φοινικικά, βερβέρικα, ρωμαϊκά, αραβικά, οθωμανικά και ανδαλουσιακά χαρακτηριστικά στα οποία  η μεσογειακή ευγένεια προσδίδει ιδιαίτερη γοητεία.
Το σημαντικότερο είναι αναμφισβήτητα το φως της. Το τυνησιακό φως αποτέλεσε μια δημιουργική αποκάλυψη για το ζωγράφο Paul Klee ο οποίος έγραψε συνεπαρμένος στο ημερολόγιο του «Πραγματικότητα και όνειρο συγχρόνως και ένα τρίτο στοιχείο – που απορροφάται εντελώς – εγώ». Κάτω από τον μπλε ουρανό, το φως τονίζει τα ασπρισμένα σπίτια και καθιστά τους ομοιόμορφα κατασκευασμένους θόλους τους μοναδικά αριστουργήματα τέχνης και απαράμιλλης γοητείας. Στους κήπους, κάνει τους ιβίσκους και τις βουκαμβίλιες να «εκραγούν» στο χρώμα, ωριμάζει τα πορτοκάλια και τα ρόδια και ανοίγει τους καρπούς των φοινικόδεντρων στις οάσεις του νότου.
ταξίδι στην Τυνησία Η θάλασσα είναι ιδιαίτερη πηγή ομορφιάς. Η Μεσόγειος, ασημένια θάλασσα, καθρέφτης που απεικονίζει κάθε  απόχρωση του μεταβαλλόμενου ουρανού. Η τουρκουάζ θάλασσα του Sidi Bou Saϊd και της Carthage μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιά της. Η βαθιά γαλάζια θάλασσα στα ψαροχώρια Mahdia και Monastir ενέπνευσε τους δημιουργούς των μοναδικών μωσαϊκών που εκτίθενται στο Μουσείο Bardo.
Και πώς θα μπορούσε να ξεχάσει κανείς την ομορφιά της ερήμου, με την απρόβλεπτη αμμοθάλασσα, με χρυσούς αμμόλοφους, χιλιάδες φοίνικες και αναρίθμητες πηγές μέσα στις στέπες και στις οάσεις.

Κληρονομιά tunis ταξίδι travel τυνησια
Χιλιάδες χρόνια τώρα, μεγάλοι πολιτισμοί σφράγισαν την ιστορική κληρονομιά της Τυνησίας. Τολμηροί και εφευρετικοί, οι Φοίνικες την έκαναν δεύτερη πατρίδα τους με την ίδρυση της Καρχηδόνας, ως κέντρο μιας πλούσιας αυτοκρατορίας που συνέδεσε τις τέσσερις γωνίες της Μεσογείου. Οι Ρωμαίοι εκφράσαν την ενθουσιώδη φύση τους κτίζοντας αμφιθέατρα, ναούς, υδραγωγεία και βίλες, καλοδιατηρημένα μνημεία μέχρι σήμερα. Η πόλη του Kairouan, αποτέλεσε το πρώτο θρησκευτικό κέντρο για τον αραβο-ισλαμικό πολιτισμό της Τυνησίας. Μέχρι και σήμερα, είναι η τέταρτη ιερότερη πόλη του ισλάμ που ευδοκιμεί εξαιτίας του συστήματος υδροδότησης. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. διέθετε 46 δημόσια λουτρά, νοσοκομεία, ακαδημία ιατρικής, μαθηματικών, μεταφράσεων και αστρονομίας. Το μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος, κτισμένο με στρατιωτική ισλαμική αρχιτεκτονική, εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρεπή αυστηρότητά του.
Οι μεδίνες της Τυνησίας και ιδιαίτερα της Τύνιδας, η οποία αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, συντηρούν την μνήμη της αραβο-οθωμανικής εποχής με τα τζαμιά, τα παλάτια, τα πλουσιοπάροχα διακοσμημένα κεραμίδια με φιλιγκράν και τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής θολωτά στενά δρομάκια τα οποία εγκλωβίζουν τον δροσερό αέρα. Μια χώρα στην οποία οι ανδαλουσιανοί εξόριστοι έφεραν την γνώση και των τρόπο της ζωής τους και οι Εβραίοι που έφυγαν από την Ισπανία ίδρυσαν την πρώτη και μεγαλύτερη συναγωγή της Αφρικής στο νησί της Djerba.

Επιρροές
Οι γεύσεις και τα έθιμά του Τυνησιακού πολιτισμού επηρεάστηκαν από τους Οθωμανούς, οι οποίοι διακυβέρνησαν την χώρα σχεδόν τέσσερις αιώνας, μέχρι το 1957. Στη μαγειρική, η ζύμη που χρησιμοποιούσαν για άνοιγμα φύλου (το τουρκικό borek) και για το μπακλαβά, «Τυνησοποιήθηκε» και έγινε σταθερή αξία. Οι μοναδικοί τάπητες Kairouan, η υπερηφάνεια των βιοτεχνιών του, είναι βασισμένοι σε έναν κόμβο τουρκικής προέλευσης.
Όσον αφορά τη Γαλλία, έχει εμπνεύσει πολύ τις σύγχρονες δομές της Τυνησίας. Η γαλλική γλώσσα διατηρεί μια σημαντική θέση στην εκπαίδευση, τη λογοτεχνία και τον επιχειρησιακό κόσμο. Και μην ξεχνάμε, φυσικά, την «baguette» – γαλλική μπαγκέτα – που, ως ένα ορισμένο βαθμό, έχει αντικαταστήσει το αρχαίο ψωμί «tabouna», που έφτιαχναν οι Καρθαγιανοί …

Παράδοσητυνησια
Από αμνημονεύτων χρόνων, οι αγγειοπλάστες της Τυνησίας έχουν διαμορφώσει τεράστια βάζα αποθήκευσης σιτηρών, τα φλιτζάνια νερού και πιάτα με μορφές εμπνευσμένες από την καθημερινότητα τους. Η τεχνική της παραγωγής χαλιών διατηρείται μέχρι σήμερα χρησιμοποιώντας συνθέσεις από την φύση, arabesques και μοτίβα χαρακτηριστικά της κληρονομιάς των προγόνων τους, των Bερβέρων.
Καλύμματα από τη Djerba, ράφια χρωματισμένα με διάφορα σχέδια, ανάγλυφα ασημένια κουτιά, χάλκινες κατσαρόλες και ιδιαίτερες εξώθυρες διακοσμούν τα σπίτια στις μεδίνες. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη       είναι τα κλουβιά για τα πουλιά με περίτεχνα σχέδια, των οποίων η καμπυλόγραμμη μορφή θυμίζουν την κυρτά μπλε κάγκελων που διακοσμούν τα παράθυρα του διάσημου χωριού Sidi Bou Said.
Τα νυφικά είναι πράγματι, συχνά, μουσειακά κομμάτια. Κάθε πόλη έχει τα δικά της. Σε μία πόλη, η νύφη φορά bolero και φαρδύ παντελόνι που καλύπτεται εντελώς από λαμπιρίζοντα τσέκια. Σε άλλη, μια χρυσή τουνίκ, αντάξια ενός αρχαίου ειδώλου. Αλλού, ένα πολυτελές γιλέκο που καλύπτεται από κεντημένα arabesques. Τα φορούν με ιδιαίτερα πρωτότυπα κοσμήματα, όπως επίπεδα συνδεμένες αλυσίδες, περόνες και κρεμαστά κοσμήματα, σε σχέδια που χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Όσον αφορά τους άντρες, σε μερικές περιπτώσεις φορούν ακόμα το djebba, μια άνετη κεντημένη με μετάξι τουνίκ, ένα μπουρνούζι από τρίχα καμήλας, ή  ένα chechia, μια επίπεδη κατακόκκινη κάπα που είναι ένα πραγματικό εθνικό σύμβολο.
Η μαγειρική παράδοση της Τυνησίας έχει επίσης τους θησαυρούς της. Το κουσκούς είναι μια πολύ αρχαία συνταγή και οι Τυνήσιοι το θεωρούν ως το πιο νόστιμο πιάτο τους. Το αρνί μαγειρεύεται είτε σιγοβρασμένο σε ξυλάνθρακα, είτε ψημένο αργά στη σχάρα με αμύγδαλα, σταφίδες και σαφράν. Οι πίτες με φύλλο, ψητές πιπεριές στη σχάρα, ψιλοκομμένες και πασπαλισμένες με ελαιόλαδο, γευστικό flan, το αποκαλούμενο tajine Το γεύμα μπορεί να συνοδευθεί από άριστα τυνησιακά κρασιά. Αλλά η μέγιστη ποικιλία βρίσκεται στις ζύμες: τηγανίτες από καλαμποκάλευρο με μέλι (makroudh), μπουκίτσες μπακλαβαδάκια με ψιλοκομμένα αμύγδαλα (bakhwa), «δαχτυλίδια» από αμύγδαλα και ροδόνερο (kaakworqa) που μπορείτε να γευθείτε με τουρκικό καφέ ή τσάι μέντας.

Φιλοξενία
Στην Τυνησία, όπως παντού στη Μεσόγειο, η φιλοξενία δεν είναι απλά μία λέξη. H γαλήνη και η ευγενής φύση των Τυνήσιων είναι έκπληξη για τους επισκέπτες. Έχουν ένα μοναδικό τρόπο να τους καλωσορίζουν. Το φυτό machmoun - jasmine πλεγμένο σε μικροσκοπική ανθοδέσμη – με το ηδονικό άρωμά του παρουσιάζει στο φιλοξενούμενο έναν κόσμο αφιερωμένο στην ευχαρίστηση των αισθήσεων. Το πορτοκαλί νερό από λουλούδια που ψεκάζεται στα χέρια των φιλοξενούμενων – μετά από ένα καλό γεύμα – δεν είναι απλά μία πράξη, αλλά μια πρόκληση να θυμηθούν τις ευτυχισμένες στιγμές του γεύματος. Και η διαχρονική παροιμία: «Το σπίτι μου είναι σπίτι σας», υιοθετείται με την απόλυτη έννοιά της όλο και περισσότερο στα νέα ξενοδοχεία.

Νεωτερισμός
Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη μοντέρνα Βόρεια Τυνησία. Δραστήρια προάστια, αρκετή κυκλοφορία, αμέτρητοι δρόμοι υπό κατασκευή. Τα σιντριβάνια ακμάζουν και η τεχνολογία δίνει το σημάδι της στην καθημερινή ζωή. Σε αυτήν την χώρα, όπου για 50 έτη, οι γυναίκες είναι ίσοι με τους άνδρες απέναντι στο νόμο, τα φθαρμένα έθιμα έχουν δώσει «χώρο» στη μίξη των φύλων και μια μεγαλύτερη ελευθερία των ηθών.
Η Τυνησία φιλοξένησε πρόσφατα την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Κοινωνία των Πληροφοριών (WSIS), ένας τομέας στον οποίο προσπαθεί να καθιερωθεί και στον οποίο διαθέτει κάποιους λαμπρούς επιστήμονες. Η μέση κατηγορία, που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, έχει αναπτυχθεί στους υπολογιστές, ενώ τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να βρεθούν ακόμη και στο μετριότερο οικονομικά σπίτι και στις απομονωμένες περιοχές της χώρας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
τυνησια διακοπές Αθλητισμός
Σκαρφαλώστε στα κύματα με ένα καταμαράν ή με σκι νερού,  στα φαράγγια κάντε μία βόλτα με μοτοποδήλατο ή με άλογο, οδηγείστε ένα kart κάτω από το μπλε του ουρανού· όλα αυτά είναι δυνατά στην Τυνησία. Με τη θαυμάσια φιλόξενη φύση της, η Τυνησία προσφέρει τη δυνατότητα κάθε είδους αθλητισμού και δραστηριότητας: ιστιοσανίδα, αντισφαίριση, πετοσφαίριση, κάρτινγκ άμμου, παρά πέντε, πεζοπορία, ανάβαση …
Πολλές αθλητικές δραστηριότητες προσφέρονται από τα ξενοδοχεία ή μέρη κοντά σε αυτά. Στο νότο δοκιμάστε μία βόλτα με αερόστατο. Τα απότομα βουνά της δύσης είναι τέλεια για πεζοπορία.
Ένα άλλος άθλημα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η κατάδυση. Διάφορα θέρετρα είναι καλά εξοπλισμένα και έμπειρα, ώστε να προσφέρουν εμπειρία κατάδυσης ή συναρπαστικής υποθαλάσσιας επίσκεψης.

Θαλασσοθεραπεία
Το μασάζ είναι μια ευπρόσδεκτη μικρή διακοπή ή ακόμη και μια πλήρης θεραπεία, είτε μία ευχάριστη έκβαση ενός συνεδρίου. Τα πολυάριθμα κέντρα θαλασσοθεραπείας της χώρας σας αναμένουν.
Ενσωματωμένα στα ξενοδοχεία, ολοκαίνουργια και υπέροχα διακοσμημένα, τα κέντρα διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό.

Διασκέδαση
Η τυνησιακή Medina κρύβει θησαυρούς στις στενωπούς της που καλύπτονται από τα souks. Κάθε χρόνο, νέοι χώροι αναδιαμορφώνονται και ανοίγουν για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις με συναυλίες, φεστιβάλ τυνησιακής ή ασιατικής μουσική και τζαζ. Οι συναυλίες ιδιαίτερα δίνονται στο δημοτικό θέατρο, το Acropolium (πρώην καθεδρικός ναός της Carthage), στο παλάτι του βαρώνου D’Erlanger στο Sidi Bou Saϊd, στο Κολοσσαίο του El Jem, στην Djerba και στην Tabarka, το διεθνές φεστιβάλ τζαζ.

Τυνησία, από το Βορρά στο Νότο
Η Tabarka και τα ΒορειοδυτικάΤυνησία
Μια θαυμάσια ακτή χαραγμένη από δασώδεις λόφους και πευκόδεντρα, μια γωνία της Μεσογείου κλεμμένη από την ορεινή ενδοχώρα, βαθιά θάλασσα, τέλεια αγνότητα: αυτή είναι η Tabarka. Μια ασυνήθιστη πόλη με κόκκινες στέγες, όπου βλέπεις ναργιλέδες στα πεζούλια των μαυριτανικών καφενείων, θαυμάσιες παραλίες, μια σημαντική υποδομή καταδύσεων, λιμάνι – ιδανικό για ιστιοπλοΐα, και φεστιβάλ τζαζ· τόσοι πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε αυτό το θέρετρο στα βορειοδυτικά της Τυνησίας. Στο νότο της Tabarka βρίσκεται ένα απέραντο δρύινο δάσος σε έναν ορεινό όγκο βουνών. Τυλιγμένο ανάμεσα από βουνά και χωριά με κόκκινες στέγες, με σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές όπως οι: Bulla Regia και Chemtou.

Τύνιδα
Η τυνησιακή πρωτεύουσα με αντιθέσεις και αντιφάσεις. Το παλαιό και το νέο, η δύση και η ανατολή βρίσκονται δίπλα-δίπλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμη και η Medina, είναι και μνημείο και δραστήρια πόλη. Σημαντική πόλη στην ιστορία, η Τύνιδα διαθέτει αξιόλογα μνημεία ενώ ταυτόχρονα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη. Η λεωφόρος Bourguiba, κύρια οδός της πρωτεύουσας, είναι διακοσμημένη με κτίρια γαλλικής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Οι νέες περιοχές αυξάνονται συνεχώς, με κατοικίες, γραφεία επιχειρήσεων και εμπορικά κέντρα. Σήμερα, η Τύνιδα έχει πληθυσμό 2.138.900 κατοίκων.

Οι ακτές της Carthage
Ο τουρκουάζ κόλπος των ακτών της Carthage, είναι περίπου 15 χλμ. από την Τυνησία. Το χωριό Sidi Bou Saιd, ένα αρχαίο θερινό θέρετρο για τους κατοίκους της Τυνησίας, βρίσκεται σε ύψωμα και εξουσιάζει τη θάλασσα. Η γοητεία της, τα δρομάκια της, τα διάσημα μαυριτανικά καφενεία και τα λευκά και μπλε σπίτια, την κάνουν ιδανική για περίπατο. Συνδυάζει την απλότητα και την καθαριότητα, την εκλέπτυνση και την άγρια φύση.
Η Carthage, μια ελκυστική κωμόπολη, είναι χτισμένη στα απομεινάρια μιας από τις λαμπρότερες πόλεις της αρχαιότητας, που ιδρύθηκε από τους Φοίνικες τον 9ο π.Χ. αιώνα. Λίγα λεπτά μακριά, ο λόφος και οι ατελείωτες παραλίες της Gammarth που συγκεντρώνουν τα ξενοδοχεία πολυτέλειας, τις ντισκοτέκ και τα σημεία χαλάρωσης και ξεκούρασης.

ταξίδι ΤυνησίαΗ Hammamet και το Cap Bon
Το Cap Bon, μια χερσόνησος στη Hammamet πολύ κοντά στη Σικελία, είναι μια περιοχή όπου τα μεγάλα αγροτικά χωριά στέκονται παράλληλα με το απέραντο πορτοκαλί ξύλο, τους αμπελώνες και τα ψαράδικα.
Το διασημότερο θέρετρο της Τυνησίας, η Hammamet υιοθετεί μια νέα εικόνα με την ανάπτυξη ενός νέου ενσωματωμένου θέρετρου, αποκαλούμενου Yasmine Hammamet, στα νότια της πόλης. Περιλαμβάνει πολλών αστέρων ξενοδοχεία και διεθνούς κατηγορίας μαρίνα.
Στην χερσόνησο της Cap Bon, το μικρό χωριό Nabeul, είναι φημισμένο για την αγγειοπλαστική της, τα χειροποίητα χαλιά του και τα αρώματα λουλουδιών.

H Σούσα και το λιμάνι El Kantaoui
Λιμάνι και πόλη της αρχαιότητας, η Σούσα, είναι χτισμένη στις ακτές του κόλπου της Hammamet. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τυνησίας δίνει την εικόνα μιας σύγχρονης και ζωντανής πόλης, με τους φαρδείς λεωφόρους της. Η καλοδιατηρημένη Medina της, τα θαυμάσια τείχη και τα εξαιρετικά μνημεία της χρονολογούνται από το Μεσαίωνα. Γειτονεύει με το λιμάνι El Kantaoui, πρωτοπόρο τουριστικό σταθμό που συνεχίζει να αναπτύσσεται αρμονικά και διαθέτει γήπεδα γκολφ και ιστιοπλοϊκό λιμάνι.

Mahdia και Monastir
Οι όμορφες παραλίες, η ωραία ενδοχώρα και τα αξιοπρόσεκτα μνημεία κάνουν αυτές τις μικρές πόλεις ευχάριστα θέρετρα στο κέντρο της Τυνησίας. Στο Monastir, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το μεγάλο Ribat (μουσουλμανικό φρούριο), που ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και σήμερα έχει μετατραπεί σε ισλαμικό μουσείο τέχνης. Η Mahdia, η πρώτη πρωτεύουσα των χαλίφηδων Fatimid, είναι ανερχόμενος τόπος αλιείας, με λιμάνι, και μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη μνημειακή πύλη αποκαλούμενη Skifa Kahla («σκοτεινό μέρος»), το μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος και το θαυμάσιο τουρκικό φρούριο χτισμένα το 1596.
Djerba- Το νησί των λωτοφάγων
Το μεγαλύτερο νησί του Τυνησιακού Νότου, στην  πύλη της Σαχάρα, η Djerba προσφέρει παραλίες που πλαισιώνονται από άγριους φοίνικες, κορμοράνους και φλαμίνγκος. Από τα foundouks (καραβαν-σαράι) στα menzels (τυπικά σπίτια), θα ευχαριστηθείτε την παράδοση που ακόμη είναι ζωντανή.
Στη Djerba αξίζει να επισκεφθείτε το οχυρό Borj Ghazi Mustapha, τη συναγωγή της Ghriba, το "Djerba Explore" (κέντρο ανάπαυσης με ένα απέραντο μουσείο 3.000 εκθεμάτων) , τη φάρμα κροκοδείλων και να θαυμάσετε την μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού.

Ο Τυνησιακός Νότος
Ο τυνησιακός νότος, ένας διαφορετικός κόσμος, εκπλήσσει με την ποικιλομορφία του όπου τα απόκρημνα βουνά αντιπαραβάλλονται με την ομαλότητα των αμμόλοφων και τις μεγάλες οάσεις-πόλεις, τα χωριά των τρωγλοδυτών και των ορεινών οάσεων. Ο τυνησιακός νότος είναι ιδανικός για περισυλλογή, είτε σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία του, είτε σε μία άνετη περιοχή κάμπινγκ, με μια σκηνή στη μέση της ερήμου. Είναι επίσης γεμάτος με περιπέτεια, είτε με ένα 4x4 για τις δύσκολες διαδρομές μπορείτε να «αναπηδήσετε» με ταχύτητα και λαχτάρα, είτε πάνω σε καμήλα. Με την ιδιαίτερη γοητεία του ο τυνησιακός νότος προσφέρεται για συνέδρια και ταξίδια έξω από τα συνηθισμένα.

Nefta
Η διασημότερη όαση της Τυνησίας, σαν μια αγκαλιά λουλουδιών, στη βάση της λεκάνης του Corbeille. Ένα σύνολο φοινικόδεντρων που ποτίζεται από πολλές πηγές, σε κοντινή απόσταση από μια απέραντη αλμυρή έκταση, την ξηρή αλατισμένη λίμνη Chott El-Jerid.
Η μικρή πόλη Nefta, εξουσιάζει το φοινικόδασος. Η πόλη Nefta ξεχωρίζει από τις γύρω περιοχές, με την πλούσια θρησκευτική παράδοσή της: η μεγαλύτερη ισλαμική αδελφότητα είναι εγκατεστημένη εδώ.

Οάσεις
Οι οάσεις και τα βουνά συγκροτούν μια μοναδική συνένωση, όπου η πληθώρα των φοινικόδεντρων βρίσκεται σε απόλυτη χρωματική γεωμετρία με τους βράχους. Αυτή η απίθανη συνένωση κάνει τις Chebika, Tamerza και Mides, τις πιο ορεινές οάσεις στον Τυνησιακό Νότο.
Σε αυτό το θεαματικά όμορφο τοπίο, κάθε όαση είναι διαφορετική: η Chebika, στην πλευρά του βουνού, η Tamerza με το θεαματικό καταρράκτη της και, τέλος, η Mides με το συναρπαστικό φαράγγι της.
Η βορειότερη όαση είναι η σκληρή και αυστηρή Gafsa, μια πρώην ρωμαϊκή πόλη, φρουρός στο πόδι του Άτλαντα στην άκρη της ερήμου.

Tozeur
Ήταν η πρώην υποχρεωτική στάση για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Βόρεια Αφρική μέσω των οάσεων, φορτωμένα με καρυκεύματα, υλικά και σωρούς ξύλων και έσφυζε από ζωή. H Tozeur, είναι μια πόλη που εμφανίζεται ξαφνικά μέσα στην έρημο που εκπλήσσει και συναρπάζει.
Ο καυτός ήλιος του υπέροχου νότου χύνεται στους δρόμους της αρχαίας και της σύγχρονης πόλης και παγιδεύεται μεταξύ των ψηλών προσόψεων και των ανάγλυφων ανοιχτόχρωμων τούβλων με τα σύνθετα ρομβοειδή σχέδια και τα σιρίτια.
Πρωτεύουσα της περιοχής Jerid η Tozeur, η «χώρα των φοινικόδεντρων» φωλιάζει σε μια απέραντη όαση εκατοντάδων χιλιάδων φοινικόδεντρων ανάμεσα σε δυο αλμυρές λίμνες. Μια επίσκεψη στο φοινικόδασος είναι αληθινά γοητευτική.

Δραστηριότητες
Jeep 4x4-Καμήλες
Η έρημος είναι εύκολα προσβάσιμη από την Douz ή τη Nefta. Σε ένα 4x4 ή πάνω σε καμήλα, η αίσθηση της ερήμου που ο καθένας ονειρεύεται, βρίσκεται εδώ. Ένα σύντομο ταξίδι με καμήλα, με ντόπιους ξεναγούς, με γεύμα σε σκηνή στους μεγαλοπρεπείς αμμόλοφους ή μια νύχτα σε καταυλισμό κάτω από τον έναστρο ουρανό, είναι μία ευχαρίστηση που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Τα ιδιαίτερα αυτά ταξίδια περιλαμβάνουν μερικές διάσημες τοποθεσίες από γυρίσματα ταινιών, όπως «Ο Πόλεμος των Άστρων», που χάνονται στη μέση της ερήμου και το χωριό των «Tatooine». Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε ένα καλά εξοπλισμένο κάμπινγκ της Σαχάρα, όπως το Zaafrane ή το Ksar Ghllane.
Η ποικιλία της Τυνησιακής Σαχάρα και το δίκτυο της καλής ποιότητας δρόμων, επιτρέπουν άπειρες διαφορετικές εξορμήσεις, από τα τεράστια φοινικοδάση μέχρι τα τοπία και ασυνήθιστα νοτιοανατολικά χωριά.

Η «Κόκκινη Σαύρα»
Φανταστείτε μέσα από ένα μικρό τρένο του 1920, λίγο έξω από την Σαχάρα, να απολαμβάνετε το συναρπαστικό φαράγγι του Άτλαντα που χάνεται στο ορυκτό χάος του φωσφόρου. Τέλεια αποκαταστημένο σήμερα, το αυθεντικό τραινάκι, βοηθά τους επιβάτες να ανακαλύψουν τα απίστευτα φαράγγια της Selja κάνοντας στάσεις για φωτογραφίες και τσάι με μέντα στη Σαχάρα
•    Ξεκινά από το σταθμό Metlaoui και φτάνει έως τις ορεινές οάσεις
•    Στο τρένο σερβίρονται αναψυκτικά και τσάι
•    Η οροσειρά του Άτλαντα είναι το φυσικό σύνορο Αλγερίας-Τυνησίας. Το τρενάκι ¨Κόκκινη Σαύρα¨ κάποτε μετέφερε τον μπέη της Τύνιδας στις οάσεις, σήμερα διασχίζει την οροσειρά μέχρι τα λατομεία φωσφόρου της χώρας.

Douz
Η περιοχή Douz προσφέρει την ευγενέστερη προσέγγιση στην έρημο. Ένα σημείο συνάθροισης για τους νομάδες οδηγούς καμηλών, η Douz παραμένει μια μεγάλη αγορά για τους νότιους κτηνοτρόφους και η καρδιά για πολλές παραδόσεις της Σαχάρα. Ιεροτελεστίες γάμου, παιχνίδια και φαντασία και προγονικές τελετές αναχωρήσεως καραβανιών, ριζοβολούν ακόμη στις καρδιές των ανθρώπων της Douz, οι οποίοι ευχαριστούνται να τα παρουσιάζουν προς μεγάλη απόλαυση των επισκεπτών.

Γύρω από το βουνό Matmata (τρωγλοδυτών)
Θα μπορούσε να είναι σεληνιακό τοπίο με τους γυμνούς λόφους και τους ανοιχτούς κρατήρες όπου η ζωή από μακριά φαίνεται αδύνατη. Αυτή η περιοχή κατοικείται από βερβέρους που έχουν επιλέξει να ζουν 6 μέτρα κάτω από την γη, σε δωμάτια που κοιλαίνονται από το μαλακό βράχο και να αναπτύξουν μικρούς κήπους χάρη στο διαρρέοντα νερό της βροχής. Αυτή η ξηρή ορεινή περιοχή, στο τυνησιακό νοτιοανατολικό σημείο, είναι η χώρα των τρωγλοδυτών. Το κοντινότερο λιμάνι είναι το Gabes, μια θαυμάσια όαση παραλιών, με διάσημη αγορά καρυκευμάτων και χέννας.

Γύρω από τη Λίμνη Chott El-Jerid
Ο θρύλος λέει ότι η Chott έχει καταπιεί καραβάνια και ολόκληρους στρατούς – ο βυθός της είναι λασπώδης και ασταθής. Η λίμνη Chott El-Jerid τώρα μόνο εκπλήσσει και εμπνέει τους επισκέπτες της. Τη διασχίζει ένας ασφαλτωμένος δρόμος. Κατά ένα μεγάλο μέρος της, είναι ξηρή και τα αλατισμένα κρύσταλλά κάτω από τον καυτό ήλιο της Σαχάρας αστράπτουν στην επιφάνειά της, δημιουργώντας απίθανους αντικατοπτρισμούς.
Από τα ανατολικά προς τα δυτικά, βρίσκουμε απέραντα φοινικοδάση, όπως το Kebili και τα Deggache που προσφέρουν μία υπέροχη σκιερή ανακούφιση.

Το ανατολικό Grand Erg
Αυτή είναι η έρημος που ονειρευτήκατε. Η Τυνησία έχει 40.000 τ.χλμ. αμμώδους ερήμου, απέραντης και σιωπηλής. Το ανατολικό Grand Erg, προσφέρει μερικά από τα πιο θαυμαστά πανοράματα αμμόλοφων, σκαμμένα από τον αέρα. Μερικές φορές ήπιοι κυματισμοί, αυξάνονται και δημιουργούν τεράστια κύματα, με χρώματα κίτρινα και ροζ της αυγής – ένα σπάνιο θέαμα που ανταμείβει τις νύχτες σε έναν καταυλισμό.
Η συνεχής αλλαγή τοπίων μερικές φορές κρύβει εκπλήξεις.

tunis τυνησια Σαχάρα
Οι πιο τολμηροί ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να βυθιστούν σε μία απέραντη εξερεύνηση, για εβδομάδες, στο Tunisian Erg. Οι οδηγοί καμηλών της Douz θέτουν όλη την εμπειρία τους στη διαθεσιμότητά σας. Τα ταξίδια με καμήλες και οι ομάδες περιπατητών ξεκινούν με καλά πλαισιωμένα καραβάνια. Τις αποσκευές τις κουβαλούν οι καμήλες και οι επισκέπτες, βοηθούμενοι από τους ξεναγούς, θα ανακαλύψουν τα μυστικά της φύσης και τα τεχνάσματα της νομαδικής ζωής.
Τα ταξίδια με μοτοσικλέτα, μπορούν να πάνε από τον ακραίο νότο της Douz ή της Tataouine, με τα ασυνήθιστα τοπία μεταξύ των αμμωδών ερήμων, στο νοτιότερο σημείο, την Borj EI-Khadra και στην απροσδόκητη λίμνη της που περιβάλλεται με ευκάλυπτους.
•    Πεζοπορίες από την Douz ή το Nouil
•    Μερικές διαδρομές στους ασφαλτωμένους δρόμους είναι δυνατές και με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα
•    Οι διαδρομές είναι ασφαλείς με τακτά τοποθετημένα στρατιωτικά πόστα και σημεία ανεφοδιασμού

Η χώρα των Ksour
Στην καρδιά των σεληνιακών τοπίων της Νότιας Τυνησίας, η καταπληκτική αρχιτεκτονική των Ksour με τις μεγάλες χρωματιστές βραχο-κυψέλες που χάνονται στη μέση του πουθενά φαίνεται ακόμη πιο βάναυση και σκληρή. Αυτά τα «αμμώδη κάστρα» (ksour είναι ο πληθυντικός του ksar), ήταν σημεία αναχώρησης για τους ημι-νομάδες της περιοχής-βερβέρους που αποθήκευαν και διατηρούσαν με ασφάλεια τη συγκομιδή  στα κοίλα διαστήματα τα αποκαλούμενα ghorfas, τα οποία είναι χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Χωριά όπως τα Chenini και Douiret, είναι από τα πλέον απόρθητα παλαιά ksar. Τα ghorfas τους συγχωνεύονται με τις βουνοκορφές και τα σπίτια σκάβονται εν μέρει από το πρόσωπο βράχου. Ο γηγενής πληθυσμός έχει βρει την ασφάλεια εδώ, καθώς επίσης και νερό από ρεύματα πολύτιμα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Η γλώσσα των Berber χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Ksar Ghilane
Αυτή η τυνησιακή όαση της Σαχάρα, βρίσκεται αρκετές ώρες οδήγησης μακριά από την κοντινότερη πόλη. Προσφέρει στους οδοιπόρους ή στους τουρίστες μια ασυνήθιστη στάση, στο απέραντο φοινικόδασος και στις στενωπούς της με τα tamarisk (είδος δέντρου) που σκιάζουν ευχάριστα. Μια θερμή πηγή τροφοδοτεί τη μικρή λίμνη και σας προσκαλεί να κολυμπήσετε και να χαλαρώσετε.

Βεδουίνικη βραδιά
Ο υπέροχος τυνησιακός νότος είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος προορισμός για ένα οργανωμένο ταξίδι, όπου το ασυνήθιστο και το απροσδόκητο συνδυάζεται, ώστε να γίνουν τα όνειρά σας πραγματικότητα.
Ειδικές τοποθεσίες μέσα στις οάσεις έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να απολαύσετε μια ξεχωριστή βραδιά με παραδοσιακή μουσική, χορό, θέαμα και τοπικές σπεσιαλιτέ στην καρδιά του φοινικόδασους.

© Sotiriou travel

Με 164.000 τ.χλμ. παραλία, έρημο, ελαιόδεντρα, σιτοκαλλιέργειες και στέπες η Τυνησία είναι ένας προορισμός για τουρισμό με ανεξάντλητο πλούτο που τώρα αρχίζει να ανακαλύπτεται. Πολύ κοντά στην Ιταλία και δίπλα στην απέραντη Σαχάρα αυτή η μικρή χώρα είναι ο τέλειος δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, μεταξύ ανατολής και δύσης. Η ιστορία της έχει κληροδοτήσει μια σύνθετη κληρονομιά, στην οποία από κοινού αναμιγνύονται φοινικικά, βερβέρικα, ρωμαϊκά, αραβικά, οθωμανικά και ανδαλουσιακά χαρακτηριστικά στα οποία  η μεσογειακή ευγένεια προσδίδει ιδιαίτερη γοητεία.
Το σημαντικότερο είναι αναμφισβήτητα το φως της. Το τυνησιακό φως αποτέλεσε μια δημιουργική αποκάλυψη για το ζωγράφο Paul Klee ο οποίος έγραψε συνεπαρμένος στο ημερολόγιο του «Πραγματικότητα και όνειρο συγχρόνως και ένα τρίτο στοιχείο – που απορροφάται εντελώς – εγώ». Κάτω από τον μπλε ουρανό, το φως τονίζει τα ασπρισμένα σπίτια και καθιστά τους ομοιόμορφα κατασκευασμένους θόλους τους μοναδικά αριστουργήματα τέχνης και απαράμιλλης γοητείας. Στους κήπους, κάνει τους ιβίσκους και τις βουκαμβίλιες να «εκραγούν» στο χρώμα, ωριμάζει τα πορτοκάλια και τα ρόδια και ανοίγει τους καρπούς των φοινικόδεντρων στις οάσεις του νότου.
ταξίδι στην Τυνησία Η θάλασσα είναι ιδιαίτερη πηγή ομορφιάς. Η Μεσόγειος, ασημένια θάλασσα, καθρέφτης που απεικονίζει κάθε  απόχρωση του μεταβαλλόμενου ουρανού. Η τουρκουάζ θάλασσα του Sidi Bou Saϊd και της Carthage μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιά της. Η βαθιά γαλάζια θάλασσα στα ψαροχώρια Mahdia και Monastir ενέπνευσε τους δημιουργούς των μοναδικών μωσαϊκών που εκτίθενται στο Μουσείο Bardo.
Και πώς θα μπορούσε να ξεχάσει κανείς την ομορφιά της ερήμου, με την απρόβλεπτη αμμοθάλασσα, με χρυσούς αμμόλοφους, χιλιάδες φοίνικες και αναρίθμητες πηγές μέσα στις στέπες και στις οάσεις.

Κληρονομιά tunis ταξίδι travel τυνησια
Χιλιάδες χρόνια τώρα, μεγάλοι πολιτισμοί σφράγισαν την ιστορική κληρονομιά της Τυνησίας. Τολμηροί και εφευρετικοί, οι Φοίνικες την έκαναν δεύτερη πατρίδα τους με την ίδρυση της Καρχηδόνας, ως κέντρο μιας πλούσιας αυτοκρατορίας που συνέδεσε τις τέσσερις γωνίες της Μεσογείου. Οι Ρωμαίοι εκφράσαν την ενθουσιώδη φύση τους κτίζοντας αμφιθέατρα, ναούς, υδραγωγεία και βίλες, καλοδιατηρημένα μνημεία μέχρι σήμερα. Η πόλη του Kairouan, αποτέλεσε το πρώτο θρησκευτικό κέντρο για τον αραβο-ισλαμικό πολιτισμό της Τυνησίας. Μέχρι και σήμερα, είναι η τέταρτη ιερότερη πόλη του ισλάμ που ευδοκιμεί εξαιτίας του συστήματος υδροδότησης. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. διέθετε 46 δημόσια λουτρά, νοσοκομεία, ακαδημία ιατρικής, μαθηματικών, μεταφράσεων και αστρονομίας. Το μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος, κτισμένο με στρατιωτική ισλαμική αρχιτεκτονική, εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρεπή αυστηρότητά του.
Οι μεδίνες της Τυνησίας και ιδιαίτερα της Τύνιδας, η οποία αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, συντηρούν την μνήμη της αραβο-οθωμανικής εποχής με τα τζαμιά, τα παλάτια, τα πλουσιοπάροχα διακοσμημένα κεραμίδια με φιλιγκράν και τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής θολωτά στενά δρομάκια τα οποία εγκλωβίζουν τον δροσερό αέρα. Μια χώρα στην οποία οι ανδαλουσιανοί εξόριστοι έφεραν την γνώση και των τρόπο της ζωής τους και οι Εβραίοι που έφυγαν από την Ισπανία ίδρυσαν την πρώτη και μεγαλύτερη συναγωγή της Αφρικής στο νησί της Djerba.

Επιρροές
Οι γεύσεις και τα έθιμά του Τυνησιακού πολιτισμού επηρεάστηκαν από τους Οθωμανούς, οι οποίοι διακυβέρνησαν την χώρα σχεδόν τέσσερις αιώνας, μέχρι το 1957. Στη μαγειρική, η ζύμη που χρησιμοποιούσαν για άνοιγμα φύλου (το τουρκικό borek) και για το μπακλαβά, «Τυνησοποιήθηκε» και έγινε σταθερή αξία. Οι μοναδικοί τάπητες Kairouan, η υπερηφάνεια των βιοτεχνιών του, είναι βασισμένοι σε έναν κόμβο τουρκικής προέλευσης.
Όσον αφορά τη Γαλλία, έχει εμπνεύσει πολύ τις σύγχρονες δομές της Τυνησίας. Η γαλλική γλώσσα διατηρεί μια σημαντική θέση στην εκπαίδευση, τη λογοτεχνία και τον επιχειρησιακό κόσμο. Και μην ξεχνάμε, φυσικά, την «baguette» – γαλλική μπαγκέτα – που, ως ένα ορισμένο βαθμό, έχει αντικαταστήσει το αρχαίο ψωμί «tabouna», που έφτιαχναν οι Καρθαγιανοί …

Παράδοσητυνησια
Από αμνημονεύτων χρόνων, οι αγγειοπλάστες της Τυνησίας έχουν διαμορφώσει τεράστια βάζα αποθήκευσης σιτηρών, τα φλιτζάνια νερού και πιάτα με μορφές εμπνευσμένες από την καθημερινότητα τους. Η τεχνική της παραγωγής χαλιών διατηρείται μέχρι σήμερα χρησιμοποιώντας συνθέσεις από την φύση, arabesques και μοτίβα χαρακτηριστικά της κληρονομιάς των προγόνων τους, των Bερβέρων.
Καλύμματα από τη Djerba, ράφια χρωματισμένα με διάφορα σχέδια, ανάγλυφα ασημένια κουτιά, χάλκινες κατσαρόλες και ιδιαίτερες εξώθυρες διακοσμούν τα σπίτια στις μεδίνες. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη       είναι τα κλουβιά για τα πουλιά με περίτεχνα σχέδια, των οποίων η καμπυλόγραμμη μορφή θυμίζουν την κυρτά μπλε κάγκελων που διακοσμούν τα παράθυρα του διάσημου χωριού Sidi Bou Said.
Τα νυφικά είναι πράγματι, συχνά, μουσειακά κομμάτια. Κάθε πόλη έχει τα δικά της. Σε μία πόλη, η νύφη φορά bolero και φαρδύ παντελόνι που καλύπτεται εντελώς από λαμπιρίζοντα τσέκια. Σε άλλη, μια χρυσή τουνίκ, αντάξια ενός αρχαίου ειδώλου. Αλλού, ένα πολυτελές γιλέκο που καλύπτεται από κεντημένα arabesques. Τα φορούν με ιδιαίτερα πρωτότυπα κοσμήματα, όπως επίπεδα συνδεμένες αλυσίδες, περόνες και κρεμαστά κοσμήματα, σε σχέδια που χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Όσον αφορά τους άντρες, σε μερικές περιπτώσεις φορούν ακόμα το djebba, μια άνετη κεντημένη με μετάξι τουνίκ, ένα μπουρνούζι από τρίχα καμήλας, ή  ένα chechia, μια επίπεδη κατακόκκινη κάπα που είναι ένα πραγματικό εθνικό σύμβολο.
Η μαγειρική παράδοση της Τυνησίας έχει επίσης τους θησαυρούς της. Το κουσκούς είναι μια πολύ αρχαία συνταγή και οι Τυνήσιοι το θεωρούν ως το πιο νόστιμο πιάτο τους. Το αρνί μαγειρεύεται είτε σιγοβρασμένο σε ξυλάνθρακα, είτε ψημένο αργά στη σχάρα με αμύγδαλα, σταφίδες και σαφράν. Οι πίτες με φύλλο, ψητές πιπεριές στη σχάρα, ψιλοκομμένες και πασπαλισμένες με ελαιόλαδο, γευστικό flan, το αποκαλούμενο tajine Το γεύμα μπορεί να συνοδευθεί από άριστα τυνησιακά κρασιά. Αλλά η μέγιστη ποικιλία βρίσκεται στις ζύμες: τηγανίτες από καλαμποκάλευρο με μέλι (makroudh), μπουκίτσες μπακλαβαδάκια με ψιλοκομμένα αμύγδαλα (bakhwa), «δαχτυλίδια» από αμύγδαλα και ροδόνερο (kaakworqa) που μπορείτε να γευθείτε με τουρκικό καφέ ή τσάι μέντας.

Φιλοξενία
Στην Τυνησία, όπως παντού στη Μεσόγειο, η φιλοξενία δεν είναι απλά μία λέξη. H γαλήνη και η ευγενής φύση των Τυνήσιων είναι έκπληξη για τους επισκέπτες. Έχουν ένα μοναδικό τρόπο να τους καλωσορίζουν. Το φυτό machmoun - jasmine πλεγμένο σε μικροσκοπική ανθοδέσμη – με το ηδονικό άρωμά του παρουσιάζει στο φιλοξενούμενο έναν κόσμο αφιερωμένο στην ευχαρίστηση των αισθήσεων. Το πορτοκαλί νερό από λουλούδια που ψεκάζεται στα χέρια των φιλοξενούμενων – μετά από ένα καλό γεύμα – δεν είναι απλά μία πράξη, αλλά μια πρόκληση να θυμηθούν τις ευτυχισμένες στιγμές του γεύματος. Και η διαχρονική παροιμία: «Το σπίτι μου είναι σπίτι σας», υιοθετείται με την απόλυτη έννοιά της όλο και περισσότερο στα νέα ξενοδοχεία.

Νεωτερισμός
Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη μοντέρνα Βόρεια Τυνησία. Δραστήρια προάστια, αρκετή κυκλοφορία, αμέτρητοι δρόμοι υπό κατασκευή. Τα σιντριβάνια ακμάζουν και η τεχνολογία δίνει το σημάδι της στην καθημερινή ζωή. Σε αυτήν την χώρα, όπου για 50 έτη, οι γυναίκες είναι ίσοι με τους άνδρες απέναντι στο νόμο, τα φθαρμένα έθιμα έχουν δώσει «χώρο» στη μίξη των φύλων και μια μεγαλύτερη ελευθερία των ηθών.
Η Τυνησία φιλοξένησε πρόσφατα την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Κοινωνία των Πληροφοριών (WSIS), ένας τομέας στον οποίο προσπαθεί να καθιερωθεί και στον οποίο διαθέτει κάποιους λαμπρούς επιστήμονες. Η μέση κατηγορία, που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, έχει αναπτυχθεί στους υπολογιστές, ενώ τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να βρεθούν ακόμη και στο μετριότερο οικονομικά σπίτι και στις απομονωμένες περιοχές της χώρας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
τυνησια διακοπές Αθλητισμός
Σκαρφαλώστε στα κύματα με ένα καταμαράν ή με σκι νερού,  στα φαράγγια κάντε μία βόλτα με μοτοποδήλατο ή με άλογο, οδηγείστε ένα kart κάτω από το μπλε του ουρανού· όλα αυτά είναι δυνατά στην Τυνησία. Με τη θαυμάσια φιλόξενη φύση της, η Τυνησία προσφέρει τη δυνατότητα κάθε είδους αθλητισμού και δραστηριότητας: ιστιοσανίδα, αντισφαίριση, πετοσφαίριση, κάρτινγκ άμμου, παρά πέντε, πεζοπορία, ανάβαση …
Πολλές αθλητικές δραστηριότητες προσφέρονται από τα ξενοδοχεία ή μέρη κοντά σε αυτά. Στο νότο δοκιμάστε μία βόλτα με αερόστατο. Τα απότομα βουνά της δύσης είναι τέλεια για πεζοπορία.
Ένα άλλος άθλημα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η κατάδυση. Διάφορα θέρετρα είναι καλά εξοπλισμένα και έμπειρα, ώστε να προσφέρουν εμπειρία κατάδυσης ή συναρπαστικής υποθαλάσσιας επίσκεψης.

Θαλασσοθεραπεία
Το μασάζ είναι μια ευπρόσδεκτη μικρή διακοπή ή ακόμη και μια πλήρης θεραπεία, είτε μία ευχάριστη έκβαση ενός συνεδρίου. Τα πολυάριθμα κέντρα θαλασσοθεραπείας της χώρας σας αναμένουν.
Ενσωματωμένα στα ξενοδοχεία, ολοκαίνουργια και υπέροχα διακοσμημένα, τα κέντρα διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό.

Διασκέδαση
Η τυνησιακή Medina κρύβει θησαυρούς στις στενωπούς της που καλύπτονται από τα souks. Κάθε χρόνο, νέοι χώροι αναδιαμορφώνονται και ανοίγουν για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις με συναυλίες, φεστιβάλ τυνησιακής ή ασιατικής μουσική και τζαζ. Οι συναυλίες ιδιαίτερα δίνονται στο δημοτικό θέατρο, το Acropolium (πρώην καθεδρικός ναός της Carthage), στο παλάτι του βαρώνου D’Erlanger στο Sidi Bou Saϊd, στο Κολοσσαίο του El Jem, στην Djerba και στην Tabarka, το διεθνές φεστιβάλ τζαζ.

Τυνησία, από το Βορρά στο Νότο
Η Tabarka και τα ΒορειοδυτικάΤυνησία
Μια θαυμάσια ακτή χαραγμένη από δασώδεις λόφους και πευκόδεντρα, μια γωνία της Μεσογείου κλεμμένη από την ορεινή ενδοχώρα, βαθιά θάλασσα, τέλεια αγνότητα: αυτή είναι η Tabarka. Μια ασυνήθιστη πόλη με κόκκινες στέγες, όπου βλέπεις ναργιλέδες στα πεζούλια των μαυριτανικών καφενείων, θαυμάσιες παραλίες, μια σημαντική υποδομή καταδύσεων, λιμάνι – ιδανικό για ιστιοπλοΐα, και φεστιβάλ τζαζ· τόσοι πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε αυτό το θέρετρο στα βορειοδυτικά της Τυνησίας. Στο νότο της Tabarka βρίσκεται ένα απέραντο δρύινο δάσος σε έναν ορεινό όγκο βουνών. Τυλιγμένο ανάμεσα από βουνά και χωριά με κόκκινες στέγες, με σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές όπως οι: Bulla Regia και Chemtou.

Τύνιδα
Η τυνησιακή πρωτεύουσα με αντιθέσεις και αντιφάσεις. Το παλαιό και το νέο, η δύση και η ανατολή βρίσκονται δίπλα-δίπλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμη και η Medina, είναι και μνημείο και δραστήρια πόλη. Σημαντική πόλη στην ιστορία, η Τύνιδα διαθέτει αξιόλογα μνημεία ενώ ταυτόχρονα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη. Η λεωφόρος Bourguiba, κύρια οδός της πρωτεύουσας, είναι διακοσμημένη με κτίρια γαλλικής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Οι νέες περιοχές αυξάνονται συνεχώς, με κατοικίες, γραφεία επιχειρήσεων και εμπορικά κέντρα. Σήμερα, η Τύνιδα έχει πληθυσμό 2.138.900 κατοίκων.

Οι ακτές της Carthage
Ο τουρκουάζ κόλπος των ακτών της Carthage, είναι περίπου 15 χλμ. από την Τυνησία. Το χωριό Sidi Bou Saιd, ένα αρχαίο θερινό θέρετρο για τους κατοίκους της Τυνησίας, βρίσκεται σε ύψωμα και εξουσιάζει τη θάλασσα. Η γοητεία της, τα δρομάκια της, τα διάσημα μαυριτανικά καφενεία και τα λευκά και μπλε σπίτια, την κάνουν ιδανική για περίπατο. Συνδυάζει την απλότητα και την καθαριότητα, την εκλέπτυνση και την άγρια φύση.
Η Carthage, μια ελκυστική κωμόπολη, είναι χτισμένη στα απομεινάρια μιας από τις λαμπρότερες πόλεις της αρχαιότητας, που ιδρύθηκε από τους Φοίνικες τον 9ο π.Χ. αιώνα. Λίγα λεπτά μακριά, ο λόφος και οι ατελείωτες παραλίες της Gammarth που συγκεντρώνουν τα ξενοδοχεία πολυτέλειας, τις ντισκοτέκ και τα σημεία χαλάρωσης και ξεκούρασης.

ταξίδι ΤυνησίαΗ Hammamet και το Cap Bon
Το Cap Bon, μια χερσόνησος στη Hammamet πολύ κοντά στη Σικελία, είναι μια περιοχή όπου τα μεγάλα αγροτικά χωριά στέκονται παράλληλα με το απέραντο πορτοκαλί ξύλο, τους αμπελώνες και τα ψαράδικα.
Το διασημότερο θέρετρο της Τυνησίας, η Hammamet υιοθετεί μια νέα εικόνα με την ανάπτυξη ενός νέου ενσωματωμένου θέρετρου, αποκαλούμενου Yasmine Hammamet, στα νότια της πόλης. Περιλαμβάνει πολλών αστέρων ξενοδοχεία και διεθνούς κατηγορίας μαρίνα.
Στην χερσόνησο της Cap Bon, το μικρό χωριό Nabeul, είναι φημισμένο για την αγγειοπλαστική της, τα χειροποίητα χαλιά του και τα αρώματα λουλουδιών.

H Σούσα και το λιμάνι El Kantaoui
Λιμάνι και πόλη της αρχαιότητας, η Σούσα, είναι χτισμένη στις ακτές του κόλπου της Hammamet. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τυνησίας δίνει την εικόνα μιας σύγχρονης και ζωντανής πόλης, με τους φαρδείς λεωφόρους της. Η καλοδιατηρημένη Medina της, τα θαυμάσια τείχη και τα εξαιρετικά μνημεία της χρονολογούνται από το Μεσαίωνα. Γειτονεύει με το λιμάνι El Kantaoui, πρωτοπόρο τουριστικό σταθμό που συνεχίζει να αναπτύσσεται αρμονικά και διαθέτει γήπεδα γκολφ και ιστιοπλοϊκό λιμάνι.

Mahdia και Monastir
Οι όμορφες παραλίες, η ωραία ενδοχώρα και τα αξιοπρόσεκτα μνημεία κάνουν αυτές τις μικρές πόλεις ευχάριστα θέρετρα στο κέντρο της Τυνησίας. Στο Monastir, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το μεγάλο Ribat (μουσουλμανικό φρούριο), που ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και σήμερα έχει μετατραπεί σε ισλαμικό μουσείο τέχνης. Η Mahdia, η πρώτη πρωτεύουσα των χαλίφηδων Fatimid, είναι ανερχόμενος τόπος αλιείας, με λιμάνι, και μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη μνημειακή πύλη αποκαλούμενη Skifa Kahla («σκοτεινό μέρος»), το μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος και το θαυμάσιο τουρκικό φρούριο χτισμένα το 1596.
Djerba- Το νησί των λωτοφάγων
Το μεγαλύτερο νησί του Τυνησιακού Νότου, στην  πύλη της Σαχάρα, η Djerba προσφέρει παραλίες που πλαισιώνονται από άγριους φοίνικες, κορμοράνους και φλαμίνγκος. Από τα foundouks (καραβαν-σαράι) στα menzels (τυπικά σπίτια), θα ευχαριστηθείτε την παράδοση που ακόμη είναι ζωντανή.
Στη Djerba αξίζει να επισκεφθείτε το οχυρό Borj Ghazi Mustapha, τη συναγωγή της Ghriba, το "Djerba Explore" (κέντρο ανάπαυσης με ένα απέραντο μουσείο 3.000 εκθεμάτων) , τη φάρμα κροκοδείλων και να θαυμάσετε την μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού.

Ο Τυνησιακός Νότος
Ο τυνησιακός νότος, ένας διαφορετικός κόσμος, εκπλήσσει με την ποικιλομορφία του όπου τα απόκρημνα βουνά αντιπαραβάλλονται με την ομαλότητα των αμμόλοφων και τις μεγάλες οάσεις-πόλεις, τα χωριά των τρωγλοδυτών και των ορεινών οάσεων. Ο τυνησιακός νότος είναι ιδανικός για περισυλλογή, είτε σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία του, είτε σε μία άνετη περιοχή κάμπινγκ, με μια σκηνή στη μέση της ερήμου. Είναι επίσης γεμάτος με περιπέτεια, είτε με ένα 4x4 για τις δύσκολες διαδρομές μπορείτε να «αναπηδήσετε» με ταχύτητα και λαχτάρα, είτε πάνω σε καμήλα. Με την ιδιαίτερη γοητεία του ο τυνησιακός νότος προσφέρεται για συνέδρια και ταξίδια έξω από τα συνηθισμένα.

Nefta
Η διασημότερη όαση της Τυνησίας, σαν μια αγκαλιά λουλουδιών, στη βάση της λεκάνης του Corbeille. Ένα σύνολο φοινικόδεντρων που ποτίζεται από πολλές πηγές, σε κοντινή απόσταση από μια απέραντη αλμυρή έκταση, την ξηρή αλατισμένη λίμνη Chott El-Jerid.
Η μικρή πόλη Nefta, εξουσιάζει το φοινικόδασος. Η πόλη Nefta ξεχωρίζει από τις γύρω περιοχές, με την πλούσια θρησκευτική παράδοσή της: η μεγαλύτερη ισλαμική αδελφότητα είναι εγκατεστημένη εδώ.

Οάσεις
Οι οάσεις και τα βουνά συγκροτούν μια μοναδική συνένωση, όπου η πληθώρα των φοινικόδεντρων βρίσκεται σε απόλυτη χρωματική γεωμετρία με τους βράχους. Αυτή η απίθανη συνένωση κάνει τις Chebika, Tamerza και Mides, τις πιο ορεινές οάσεις στον Τυνησιακό Νότο.
Σε αυτό το θεαματικά όμορφο τοπίο, κάθε όαση είναι διαφορετική: η Chebika, στην πλευρά του βουνού, η Tamerza με το θεαματικό καταρράκτη της και, τέλος, η Mides με το συναρπαστικό φαράγγι της.
Η βορειότερη όαση είναι η σκληρή και αυστηρή Gafsa, μια πρώην ρωμαϊκή πόλη, φρουρός στο πόδι του Άτλαντα στην άκρη της ερήμου.

Tozeur
Ήταν η πρώην υποχρεωτική στάση για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Βόρεια Αφρική μέσω των οάσεων, φορτωμένα με καρυκεύματα, υλικά και σωρούς ξύλων και έσφυζε από ζωή. H Tozeur, είναι μια πόλη που εμφανίζεται ξαφνικά μέσα στην έρημο που εκπλήσσει και συναρπάζει.
Ο καυτός ήλιος του υπέροχου νότου χύνεται στους δρόμους της αρχαίας και της σύγχρονης πόλης και παγιδεύεται μεταξύ των ψηλών προσόψεων και των ανάγλυφων ανοιχτόχρωμων τούβλων με τα σύνθετα ρομβοειδή σχέδια και τα σιρίτια.
Πρωτεύουσα της περιοχής Jerid η Tozeur, η «χώρα των φοινικόδεντρων» φωλιάζει σε μια απέραντη όαση εκατοντάδων χιλιάδων φοινικόδεντρων ανάμεσα σε δυο αλμυρές λίμνες. Μια επίσκεψη στο φοινικόδασος είναι αληθινά γοητευτική.

Δραστηριότητες
Jeep 4x4-Καμήλες
Η έρημος είναι εύκολα προσβάσιμη από την Douz ή τη Nefta. Σε ένα 4x4 ή πάνω σε καμήλα, η αίσθηση της ερήμου που ο καθένας ονειρεύεται, βρίσκεται εδώ. Ένα σύντομο ταξίδι με καμήλα, με ντόπιους ξεναγούς, με γεύμα σε σκηνή στους μεγαλοπρεπείς αμμόλοφους ή μια νύχτα σε καταυλισμό κάτω από τον έναστρο ουρανό, είναι μία ευχαρίστηση που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Τα ιδιαίτερα αυτά ταξίδια περιλαμβάνουν μερικές διάσημες τοποθεσίες από γυρίσματα ταινιών, όπως «Ο Πόλεμος των Άστρων», που χάνονται στη μέση της ερήμου και το χωριό των «Tatooine». Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε ένα καλά εξοπλισμένο κάμπινγκ της Σαχάρα, όπως το Zaafrane ή το Ksar Ghllane.
Η ποικιλία της Τυνησιακής Σαχάρα και το δίκτυο της καλής ποιότητας δρόμων, επιτρέπουν άπειρες διαφορετικές εξορμήσεις, από τα τεράστια φοινικοδάση μέχρι τα τοπία και ασυνήθιστα νοτιοανατολικά χωριά.

Η «Κόκκινη Σαύρα»
Φανταστείτε μέσα από ένα μικρό τρένο του 1920, λίγο έξω από την Σαχάρα, να απολαμβάνετε το συναρπαστικό φαράγγι του Άτλαντα που χάνεται στο ορυκτό χάος του φωσφόρου. Τέλεια αποκαταστημένο σήμερα, το αυθεντικό τραινάκι, βοηθά τους επιβάτες να ανακαλύψουν τα απίστευτα φαράγγια της Selja κάνοντας στάσεις για φωτογραφίες και τσάι με μέντα στη Σαχάρα
•    Ξεκινά από το σταθμό Metlaoui και φτάνει έως τις ορεινές οάσεις
•    Στο τρένο σερβίρονται αναψυκτικά και τσάι
•    Η οροσειρά του Άτλαντα είναι το φυσικό σύνορο Αλγερίας-Τυνησίας. Το τρενάκι ¨Κόκκινη Σαύρα¨ κάποτε μετέφερε τον μπέη της Τύνιδας στις οάσεις, σήμερα διασχίζει την οροσειρά μέχρι τα λατομεία φωσφόρου της χώρας.

Douz
Η περιοχή Douz προσφέρει την ευγενέστερη προσέγγιση στην έρημο. Ένα σημείο συνάθροισης για τους νομάδες οδηγούς καμηλών, η Douz παραμένει μια μεγάλη αγορά για τους νότιους κτηνοτρόφους και η καρδιά για πολλές παραδόσεις της Σαχάρα. Ιεροτελεστίες γάμου, παιχνίδια και φαντασία και προγονικές τελετές αναχωρήσεως καραβανιών, ριζοβολούν ακόμη στις καρδιές των ανθρώπων της Douz, οι οποίοι ευχαριστούνται να τα παρουσιάζουν προς μεγάλη απόλαυση των επισκεπτών.

Γύρω από το βουνό Matmata (τρωγλοδυτών)
Θα μπορούσε να είναι σεληνιακό τοπίο με τους γυμνούς λόφους και τους ανοιχτούς κρατήρες όπου η ζωή από μακριά φαίνεται αδύνατη. Αυτή η περιοχή κατοικείται από βερβέρους που έχουν επιλέξει να ζουν 6 μέτρα κάτω από την γη, σε δωμάτια που κοιλαίνονται από το μαλακό βράχο και να αναπτύξουν μικρούς κήπους χάρη στο διαρρέοντα νερό της βροχής. Αυτή η ξηρή ορεινή περιοχή, στο τυνησιακό νοτιοανατολικό σημείο, είναι η χώρα των τρωγλοδυτών. Το κοντινότερο λιμάνι είναι το Gabes, μια θαυμάσια όαση παραλιών, με διάσημη αγορά καρυκευμάτων και χέννας.

Γύρω από τη Λίμνη Chott El-Jerid
Ο θρύλος λέει ότι η Chott έχει καταπιεί καραβάνια και ολόκληρους στρατούς – ο βυθός της είναι λασπώδης και ασταθής. Η λίμνη Chott El-Jerid τώρα μόνο εκπλήσσει και εμπνέει τους επισκέπτες της. Τη διασχίζει ένας ασφαλτωμένος δρόμος. Κατά ένα μεγάλο μέρος της, είναι ξηρή και τα αλατισμένα κρύσταλλά κάτω από τον καυτό ήλιο της Σαχάρας αστράπτουν στην επιφάνειά της, δημιουργώντας απίθανους αντικατοπτρισμούς.
Από τα ανατολικά προς τα δυτικά, βρίσκουμε απέραντα φοινικοδάση, όπως το Kebili και τα Deggache που προσφέρουν μία υπέροχη σκιερή ανακούφιση.

Το ανατολικό Grand Erg
Αυτή είναι η έρημος που ονειρευτήκατε. Η Τυνησία έχει 40.000 τ.χλμ. αμμώδους ερήμου, απέραντης και σιωπηλής. Το ανατολικό Grand Erg, προσφέρει μερικά από τα πιο θαυμαστά πανοράματα αμμόλοφων, σκαμμένα από τον αέρα. Μερικές φορές ήπιοι κυματισμοί, αυξάνονται και δημιουργούν τεράστια κύματα, με χρώματα κίτρινα και ροζ της αυγής – ένα σπάνιο θέαμα που ανταμείβει τις νύχτες σε έναν καταυλισμό.
Η συνεχής αλλαγή τοπίων μερικές φορές κρύβει εκπλήξεις.

tunis τυνησια Σαχάρα
Οι πιο τολμηροί ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να βυθιστούν σε μία απέραντη εξερεύνηση, για εβδομάδες, στο Tunisian Erg. Οι οδηγοί καμηλών της Douz θέτουν όλη την εμπειρία τους στη διαθεσιμότητά σας. Τα ταξίδια με καμήλες και οι ομάδες περιπατητών ξεκινούν με καλά πλαισιωμένα καραβάνια. Τις αποσκευές τις κουβαλούν οι καμήλες και οι επισκέπτες, βοηθούμενοι από τους ξεναγούς, θα ανακαλύψουν τα μυστικά της φύσης και τα τεχνάσματα της νομαδικής ζωής.
Τα ταξίδια με μοτοσικλέτα, μπορούν να πάνε από τον ακραίο νότο της Douz ή της Tataouine, με τα ασυνήθιστα τοπία μεταξύ των αμμωδών ερήμων, στο νοτιότερο σημείο, την Borj EI-Khadra και στην απροσδόκητη λίμνη της που περιβάλλεται με ευκάλυπτους.
•    Πεζοπορίες από την Douz ή το Nouil
•    Μερικές διαδρομές στους ασφαλτωμένους δρόμους είναι δυνατές και με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα
•    Οι διαδρομές είναι ασφαλείς με τακτά τοποθετημένα στρατιωτικά πόστα και σημεία ανεφοδιασμού

Η χώρα των Ksour
Στην καρδιά των σεληνιακών τοπίων της Νότιας Τυνησίας, η καταπληκτική αρχιτεκτονική των Ksour με τις μεγάλες χρωματιστές βραχο-κυψέλες που χάνονται στη μέση του πουθενά φαίνεται ακόμη πιο βάναυση και σκληρή. Αυτά τα «αμμώδη κάστρα» (ksour είναι ο πληθυντικός του ksar), ήταν σημεία αναχώρησης για τους ημι-νομάδες της περιοχής-βερβέρους που αποθήκευαν και διατηρούσαν με ασφάλεια τη συγκομιδή  στα κοίλα διαστήματα τα αποκαλούμενα ghorfas, τα οποία είναι χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Χωριά όπως τα Chenini και Douiret, είναι από τα πλέον απόρθητα παλαιά ksar. Τα ghorfas τους συγχωνεύονται με τις βουνοκορφές και τα σπίτια σκάβονται εν μέρει από το πρόσωπο βράχου. Ο γηγενής πληθυσμός έχει βρει την ασφάλεια εδώ, καθώς επίσης και νερό από ρεύματα πολύτιμα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Η γλώσσα των Berber χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Ksar Ghilane
Αυτή η τυνησιακή όαση της Σαχάρα, βρίσκεται αρκετές ώρες οδήγησης μακριά από την κοντινότερη πόλη. Προσφέρει στους οδοιπόρους ή στους τουρίστες μια ασυνήθιστη στάση, στο απέραντο φοινικόδασος και στις στενωπούς της με τα tamarisk (είδος δέντρου) που σκιάζουν ευχάριστα. Μια θερμή πηγή τροφοδοτεί τη μικρή λίμνη και σας προσκαλεί να κολυμπήσετε και να χαλαρώσετε.

Βεδουίνικη βραδιά
Ο υπέροχος τυνησιακός νότος είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος προορισμός για ένα οργανωμένο ταξίδι, όπου το ασυνήθιστο και το απροσδόκητο συνδυάζεται, ώστε να γίνουν τα όνειρά σας πραγματικότητα.
Ειδικές τοποθεσίες μέσα στις οάσεις έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να απολαύσετε μια ξεχωριστή βραδιά με παραδοσιακή μουσική, χορό, θέαμα και τοπικές σπεσιαλιτέ στην καρδιά του φοινικόδασους.

© Sotiriou travel